15 december 2010

Tajmingen

Det har ju varit så här ett tag nu, ljud som imponerande ofta synkar med musiken jag lyssnar på. Jag hör det nästan dagligen, tror jag. Så också i kväll. Skulle leta fram en fil på den externa hårddisken. Det är en klumpig sak som susar högt. Hittade filen och kopplade från hårddisken. Till de sista sekunderna av Ryuichi Sakamoto varvar disken ner och det högfrekventa susandet sjunker för att avslutas med ett litet knäpp. Riktigt fint! En liknande effekt uppstår när bussarna passerar på vägen en bit från huset; tonen i bussdånet sjunker och det blir en subtil, fin stämma till musiken.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Fint är vad det är! På sistone har jag lyssnat på musik innehållandes väldigt många fältinspelningar och samplingar av vardagsljud vilket ofta får mig att tro att ljuden från musiken kommer från världen utanför. Inspelade konversationer som är subtilt placerade under ambienta stycken har flera gånger de senaste dagarna fått mig att kika över axeln för att se vem det är som går så tätt bakom mig och pratar.

kitchensinksounds[a]gmail.com sa...

Har ofta samma "problem"; vet inte om det är musiken jag hör eller en buss som passerar utanför. blir väldigt nöjd, och imponerad, när jag inser att det inte bara var musiken, utan ett ljud som råkade passa perfekt.

tipsa gärna om musik med fältinspelningar! har tänkt att jag skulle göra en spellista på det temat.

H sa...

Som hemma hos mig på åttonde våningen; på somrarna gillar fiskmåsarna att flyga utanför mitt fönster och skria, ibland nära, ibland svagt på håll. Ett härligt somrigt ljud som jag upptäckte passade fantastiskt bra in i den musiken jag lyssnade på. Det kunde vara vilken låt som helst som helt plötsligt fick en ny dimension när den ackompanjerades av vältajmade fiskmåsskrin.

kitchensinksounds[a]gmail.com sa...

H: Det kanske låter fint! :)

Anonym sa...

För ett vintrigt anthem med mycket fältsinspelningar kolla in Echospace senaste släpp Liumin.
Annars lyssnar jag en del på The black dog - Music for real airports och Brock van Wey - White clouds drift on and on. Båda rekommenderas varmt. Mycket nöje och god jul!

kitchensinksounds[a]gmail.com sa...

Vad roligt, jag började lyssna på Echospace i förra veckan faktiskt! Fint. Minns inte om det var just det senaste albumet. The Black Dog har jag också lyssnat på, lite grann. Ska lyssna mer. Synd att hörlurarna har pajat. Hade kanske varit perfekt soundtrack under sista jobbdagen före jullovet.