17 december 2014

Ljudkalendern: Lucka 17 - Funktionella stämningar

Vilka ljud som ackompanjerar olika sysslor i vardagen kan både vara viktigt och oviktigt, har jag märkt. Ibland kan jag koncentrera mig riktigt bra trots (eller tack vare) en stimmig miljö. Och ibland måste jag hitta precis rätt ljudstämning för att kunna ägna mig åt det jag har tänkt.

Jag har t ex svårt för att läsa morgontidningen hemma vid köksbordet samtidigt som de pratar på radion. Det blir för mycket ord och betydelser. Till tidningen behövs antingen tystnad eller något som håller sig i bakgrunden utan att stjäla min uppmärksamhet.

Det är väldigt snitsigt hur hjärnan kan använda ljud för att hålla koncentrationen - många trivs ju utmärkt med att jobba på ett kafé där det pratas och slamras runtomkring.

Nyligen upptäckte jag en sida som är skapad just för att ge rätt stämning till ett särskilt tillfälle. Vilken stämning som är rätt får man bestämma själv genom att mixa mellan en uppsättning nonstop-ljudkulisser. Jag kan läsa tidningen hemma vid vårt eget bord och dricka hembryggt kaffe till ett trivsamt kafésorl på precis lagom volym. Eller tända en sprakande och knäppande brasa till middagen. Eller somna till ett dovt åskväder.

Har du särskilda tillfällen som behöver ackompanjeras av särskilda sorters ljud? Vilken är den bästa kombon?

A Soft Murmur >>


5 kommentarer:

Anders sa...

när jag skriver och försöker komma in i en slags kreativ ambiens använder jag en liknande stämnings-app som heter Noizio för OSX/iOS - sitter smidigt i menylisten. annars finns det oftast stämningsljud direkt inbyggda i div skrivprogram också, Type el Writemonkey t ex.

kitchensinksounds[a]gmail.com sa...

Inbyggda ljud i skrivprogram har jag aldrig hört talas om! Vilken utveckling. Det är annat än hjälpgemet eller hunden i 90-tals-Word.

Moki sa...

Jag koncentrerar mig bäst när det är en katt i hallen som bankar på en spegel för att få uppmärksamhet.

Koncentrerar mig som bäst på katten, dvs.

kitchensinksounds[a]gmail.com sa...

@Moki Hon är ju expert på att hitta just de ljud som inte går att ignorera. För att inte tala om alla olika tonfall för olika ändamål.

Anders sa...

hittade den här samlingen, kom att tänka på denna tråd
http://www.producthunt.com/robjama/collections/nice-soothing-sounds

god jul :)