25 januari 2009

Hur låter vardagen? En etnologisk studie om ljudens betydelse i vardagslivet

Min etnologiska kandidatuppsats om ljud i vardagen har blivit färdig och finns att ladda ner här till höger på sidan under "Besök också". I den kan man läsa om hur lövhögar kan vara exotiska, nysningar framkalla ilska och om en granne som sjunger speciella texter vid särskilda tidpunkter. Det står mycket annat också, ovan nämnda saker får fungera som så kallade teasers. Jag har intervjuat sju personer som befinner sig på olika platser, i och utanför Sverige, om hur de tänker om ljuden som omger dem i vardagen. Det blev en rolig uppsats att skriva. Och ur berättelserna om ljuden kommer också andra saker fram, om livet kan man säga.

En etnologisk uppsats om ljud i vardagen >>

6 kommentarer:

Anonym sa...

Läste din uppsats idag Elin, det var ett sant nöje!! Riktigt intressant och så fint att få höra de andra informanternas tankar och erfarenheter. Du hade verkligen knutit ihop det hela bra med hur du drog paraleller till forskning osv. Verkligen roligt att få vara med och att få läsa den! Hoppas du mår riktigt prima dessa dagar. Lev väl! / P

kitchensinksounds[a]gmail.com sa...

Hej! Vad roligt att du tyckte det var kul att läsa! Jag har hoppats på (och tänkt medan jag skrev) att uppsatsen skulle kunna läsas med behållning av fler än etnologkurskamrater, så jag är jätteglad att du gillade den. Det är lite nervöst att skicka ut den till er informanter, men roligt också!

Vi får gå på fler soundwalks tillsammans tycker jag!

Anonym sa...

Ja den var skriven på ett fint "Elinskt" vis vilket alltid gör det värt att läsa! :) Jag kommer förresten att vara i Sthlm den 17-19 april på yogakurs! Så då får vi ses! Och kanske ta den där soundwalken, fast då kanske du får vara den som leder eftersom det är din hemstad! ;)

kitchensinksounds[a]gmail.com sa...

haha, ja kanske är jag någorlunda hemma i vissa delar av stan (fast jag går ofta vilse mitt i city :)) men jag kan ju inte veta vilka ljud som kommer att dyka upp, så vi får leda promenaden lika mycket båda två tycker jag, gå dit ljuden leder oss :)

Anonym sa...

hehe det låter som en god idé! Kanske leder de oss till té o kaka? O kanske till någonstans där vi aldrig har varit innan! Vi hörs när det närmar sig om inte förr!

Anonym sa...

hehe det låter som en god idé! Kanske leder de oss till té o kaka? O kanske till någonstans där vi aldrig har varit innan! Vi hörs när det närmar sig om inte förr!