11 december 2012

Ljudkalendern - Lucka 11: Födelsedagssmyget


Det är oerhört många som fyller år den här tiden i december, dagarna kring eller på själva Lucia. Min sambo, till exempel, gör det och till hans födelsedagsmiddag kommer en gäst som fyller dagen därpå, samtidigt som hundratals andra bekanta till Facebookbekanta.

En av de största utmaningarna med att fira födelsedagsbarn är, bortsett från att hitta på en present (jag måste öva mig i att inte skena iväg ambitionsmässigt), att försöka smussla med mer eller mindre prassliga presentmaterial, särskilt om den man tänker uppvakta ofta befinner sig i rummet intill. Det har nog sällan lyckats, detsamma med julklappsförberedelser. Men det är också i det där prasslandet en del av poängen ligger. Att höra någon slå in ens present eller så ljudlöst som möjligt tillreda frukost på sängen gör ju att spänningen och glädjen av att bli firad inte begränsas till enbart paketöppningsögonblicket, utan kan börja tas ut redan lite i förskott.

I år blir det en verklig prövning att tassa upp och fixa frukost i smyg eftersom planlösningen i nya bostaden inte erbjuder något mer än en skjutdörr med fönster som avskiljare mellan födelsedagsmannen och köket. Alla som märker att de håller på att bjudas på överraskning borde vara skyldiga att spela med, för överraskarens skull. Men det går alltså utmärkt att njuta av prasslet i smyg.

En prasslig födelsedagsfrukost.

Inga kommentarer: