16 december 2012

Ljudkalendern - Lucka 16: Strömmen

Elektriciteten har inte varit att ta för given den senaste tiden. Delar av stan, och på andra håll i landet, har arbetet, trafiken och matlagningen stannat upp under minuter eller timmar av strömlöshet. Min bostad och min arbetsplats har klarat sig bra än.

I kontorsrummet på min arbetsplats är elektriciteten ständigt närvarande inte bara i form av de apparater som ryms där utan främst som högfrekventa signaler, luften är liksom full av dem. Jag har lokaliserat signalerna till skrivaren och taklamporna. Stänger man av dem blir det lugnt. Skrivaren behöver dessvärre vara påslagen för det mesta, men har fått en placering där tjutet avskärmas något från våra skrivbord. Förresten är det tydligen bara jag som hör dessa genomträngande signaler. Förmodligen på grund av eller tack vare (beroende av ljudsituation) min ålder. Att jag sedan intresserar mig för ljud gör inte saken bättre - jag måste väl vara mer känslig än snittbefolkningen?! Därför har det känts oerhört skönt när någon annan, som inte bloggar om ljud, också påtalat hur det tjuter.

Bakom dagens kalenderlucka är det något elektriskt glapp, det blinkar och låter som ljuv musik >>

[Bonus! En artist som använt sig av elektricitet i sin musik - och här handlar det inte om en elförstärkt gitarr eller att musiken skapas i datorn - är Christina Kubisch som fångat elektromagnetiska signaler på flygplatser och ombord på flygplan. Hur det låter? Ganska jobbigt faktiskt, åtminstone de mest högfrekventa spåren. De djupare däremot går att mysa till! Provlyssna hur elektriciteten klingar i dina öron >>]

Inga kommentarer: